jueves, 19 de enero de 2012

Novetat bibliogràfica: BENIMANTELL. La Vall de Guadalest 1611-2011

L'Ajuntament de Benimantell ha commemorat el quatre-cents aniversari del poblament de la Vall de Guadalest, ocorregut en 1611 després de l'expulsió dels moriscos, amb l'edició, en col·laboració amb la CAM i la Generalitat Valenciana, de la carta de poblament i el llibre d'establiments de les terres i llocs pertanyents al marquesat de Guadalest.

Com apunten els coordinadors encarregats de l'edició, Josep Martines, Vicent Martines i Juan Pedro Martínez Solbes, el lector contemporani descobreix en aquests documents els noms d’aquells nous primers pobladors, la distribució de terra i de l´extensió de les parcel.les, a més d’indicis de la vida quotidiana dels nous pobladors i de la història de la seua llengua.

El nucli principal del llibre ho conforma la reproducció facsímil i la transcripció i la descripció paleogràfica dels dos documents, feta per Juan Pedro Martínez, amb la col.laboració de Vicent Ramon Baldaquí Escandell.

Contextualitzant estos dos documents trobem els estudis de Armando Alberola (Universitat d’Alacant), “Benimantell i la Vall de Guadalest. Reflexions al voltant del paisatge agrari a les acaballes de l’edat moderna”; Vicent Ramon Baldaquí Escandell (Universitat d’Alacant), “Introducció a l´edició dels textos”; Josep Martines (Universitat d’Alacant; Institut d’Estudis Catalans), “Estudi lingüístic de la Carta de població i del Llibre d’establiments de la Vall de Guadalest. El lèxic i la fraseologia”; Jean Cristhophe Orticoni, “El Marquesado de Guadalest”; i Antonio de las Moras del Hoyo (professor de l’IES “Pere Maria Orts i Bosch” de Benidorm), “Sobre la unitat peninsular i la política exterior de la monarquia hispànica fins a primeries del segle XVII”.

El llibre es pot aconseguir en l'Ajuntament de Benimantell



No hay comentarios:

Publicar un comentario