jueves, 10 de noviembre de 2011

ORÍGENS DEL LLINATGE ESQUERDO DE LA VILA JOIOSA, per Alex González Esquerdo

“ORÍGENS DEL LLINATGE ESQUERDO DE LA VILA JOIOSA”

Alex González Esquerdo
“A Mamen”


Quan em vam convidar a que col·laborés en aquest blog, em van proposar que fes una semblança del meu besavi, el Dr. Pere Esquerdo Esquerdo (La Vila Joiosa, 1851 – 1922).

Com aquesta tasca em portarà el seu temps, si em permeteu ho deixaré per un altre dia. Ara em ve de gust escriure un article sobre els orígens del llinatge Esquerdo de la Vila Joiosa.

Una mica d’història: el llinatge Esquerdo a la Vila Joiosa.

D’origen aragonès, el llinatge Esquerdo és un dels més antics de la Vila. El trobem en el fogatge de 1510 en els caps de casa Jaume i Nofre Esquerdo[1] i en el cens del 1646 en els pagadors Joan, Josep i Jaume Esquerdo i en el del 1667 (Josep, Jaume i Joan Esquerdo)[2].

De Josep i Joan Esquerdo del cens de 1667 descendeixen els Esquerdo de la Vila Joiosa. La línia masculina de l’altre Esquerdo del cens de 1667 (Jaume Esquerdo) es va extingir amb Pere Esquerdo Lloret, besnét de Jaume Esquerdo i Jacinta Lloret, casats el 24 de gener de 1656.

És molt possible que Joan i Josep Esquerdo fossin germans. Hi ha un 50% de probabilitats. En el registre matrimonial de Batiste Esquerdo Orts i Francisca Esquerdo Lloret (03-02-1739) consta que Batiste i Francisca van demanar dispensa en 3r grau de consanguinitat. Si féssim l’arbre genealògic de cadascú d’ells veuriem que Batiste era nét de Joan Esquerdo i Marianna Nogueroles i que Josep Esquerdo i Elisabet Galiana van ser els avis de Francisca. Això no és cap prova definitiva, doncs la consanguinitat també els podria venir pels Lloret: Batiste Esquerdo Orts i Francisca Esquerdo Lloret eren respectivament nét i néta de Maria Ana Lloret i de Valor Lloret.

Malauradament no hem pogut anar més enllà de Joan i de Josep Esquerdo. En el registre matrimonial de Joan Esquerdo i Marianna Nogueroles, casats el 8 de novembre de 1658, no figuren els noms dels seus pares. El de Josep Esquerdo i Elisabet Galiana no l’hem trobat pas. Malgrat això, ens podríem aventurar pel que fa a Joan Esquerdo. Entre el 1620 i 1630 tenim registrats dos casaments Esquerdo en els llibres de matrimoni de la parròquia de l’Assumpció, el de Pere Esquerdo i Porenciana Baldó (1628) i el de Joan Esquerdo i Pasquala Baldó (1630)[3].

Hi ha indicis que ens fan sospitar que Joan Esquerdo era fill de Joan Esquerdo i Pasquala Baldó. Sabem que Joan Esquerdo i Pasquala Baldó van tenir un fill, Joan Bonaventura, que fou batejat l’11 de maig de 1630. Per les dades, aquest Joan Bonaventura, podria ser perfectament el Joan Esquerdo casat amb Marianna Nogueroles el 1658. Un altre indici: Joan Esquerdo i Marianna Nogueroles batejaren (25-09-1660) un filla amb el nom de Pasquala, probablament la filla gran[4]. Bé, tot això no deixen de ser simples conjectures, de fet no tenim cap prova documental que ens confirmi que Joan Esquerdo era fill de Joan Esquerdo i Pasquala Baldó.

Joan Esquerdo i Marianna Nogueroles van ser els pares de:

  1. Josep Esquerdo Nogueroles, casat el 24 de juliol de 1693 amb Marcela Llorca Zaragoza, filla de Ginés i Vicenta.
  2. Brígida Esquerdo Nogueroles, casada el 10 de novembre de 1700 amb Pere Lloret Orts, fill de Josep i Beatriu.
  3. Gaspar Esquerdo Nogueroles, casat el 31 de gener de 1701 amb Jacinta Lloret Agulló, filla de Gaspar i Vicenta.
  4. Domingo Esquerdo Nogueroles, casat el 30 d’agost de 1702 amb Estàsia Orts Lloret, filla de Baptiste i Maria Ana.
  5. Francisco Esquerdo Nogueroles, casat en primeres núpcies el 2 de febrer de 1708 amb Gerònima Soler Camps, filla de Cosme i Antonina i en segones el 28 de juny de 1728 amb Francisca Zaragoza Ivanyes, filla de Geroni i Francisca.

Josep Esquerdo i Elisabet Galiana, per la seva banda, van tenir aquests fills:

  1. Gaspar Esquerdo Galiana, casat el 2 d’abril de 1686 amb Josefa Galiana Galiana, filla de Pere Vicent i Estàsia[5].
  2. Joan Esquerdo Galiana, casat el 24 de febrer de 1688 amb Vicenta Marcet Adrover, filla de Nicolau i Ana Maria.
  3. Francisco Esquerdo Galiana, casat l’1 de març de 1688 amb Maria Lloret Zaragoza, filla de Valor i Àngela.
  4. Josep Esquerdo Galiana, casat l’1 de març de 1688 amb Verònica Galiana Galiana, germana de Josefa Galiana Galiana.
  5. Jaume Esquerdo Galiana, casat el 9 de juliol de 1693 amb Elisabet Joana Zaragoza Agulló, filla de Pere i Maria Ana.

Els vincles genealògics entre José María Esquerdo Zaragoza i els germans Pere i Àlvaro Esquerdo Esquerdo.

Si els Esquerdo de la Vila eren descendents de Joan i de Josep Esquerdo del cens de 1667, José María Esquerdo Zaragoza (La Vila Joiosa, 1842 – Madrid, 1912) i els germans Pere i Álvaro Esquerdo Esquerdo (La Vila Joiosa, 1853 – Barcelona, 1921) havien de ser per força parents, parents llunyans com ara veurem. Anem doncs als orígens.

Josep Esquerdo Galiana (quart fill de Josep Esquerdo i Elisabet Galiana)[6] i Verònica Galiana Galiana, casats el 1688, van tenir un mínim de quatre fills: dues noies (Elisabet Joana[7] i Estàcia[8]) i dos nois (Josep i Joan).

Josep Esquerdo Galiana es va casar en primeres núpcies el 22 d’agost de 1718 amb Àngela Lloret Martínez, filla de Geroni i Jacinta i en segones el 17 de maig de 1722 amb Vicenta Urrios Mayor, filla de Melchor i Maria.

Joan Esquerdo Galiana es va casar tres cops: primer l’11 de febrer de 1720 amb Vicenta Torralba Marcet, filla de Francesc i Vicenta; després l’1 d’agost de 1726 amb Tomasa Martínez Morales, filla de Pere Josep i Gerònima; i per últim el 15 de juny de 1751 amb Ana Lluïsa Esquerdo Llorca, filla de Valor i Ana Lluïsa.

De Josep Esquerdo Galiana i Àngela Lloret Martínez va néixer Josep Esquerdo Lloret, besavi de Vicenta Esquerdo Zaragoza (1824 – 1894), mare de Pere i Álvaro Esquerdo Esquerdo.

De Joan Esquerdo Galiana i Tomasa Martínez Morales va néixer Joan Esquerdo Martínez, besavi de José María Esquerdo Zaragoza.

José María Esquerdo Zaragoza i els germans Pere i Álvaro Esquerdo Esquerdo eren doncs parents en 5è i 6è grau de consanguinitat per la línia Esquerdo.





[1] Pere Maria Orts i Bosch, Introducció a la Història de la Vila de Vilajoiosa i el notari Andreu Mayor, Alicante (1972), pàg.45.
[2] Cens de la Vila Joiosa de 1646 i 1667, en Asociación de Genealogía Raíces Reino de Valencia.
[3] Probablement no serien els únics Esquerdo casats entre aquells anys. Els llibres de matrimonis anteriors al 1670 es troben força malmesos.  
[4] Fins no fa gaire dècades, era un costum molt extès el posar a alguns dels néts els noms dels avis.
[5] Aquesta línia es va extingir amb la segona generació. En els llibres de matrimoni no figura cap fill de Gaspar Esquerdo i Josefa Galiana casat a la Vila Joisa, només consten els registres de les seves filles Josefa, Maria i Elisabet Joana Esquerdo Galiana.  
[6] Veure gràfic.
[7] Casada el 13 de setembre de 1711 amb Miquel Llorca Llorca, fill de Miquel i Maria.
[8] Casada el 13 d’agost de 1721 amb Geroni Zaragoza Galiana, fill de Geroni i Vicenta.

1 comentario:

  1. Un article molt interessant sobre la família Esquerdo de Vila Joiosa, molt recomenable pels amants de la genealogia de la comarca de la Marina
    Baixa

    ResponderEliminar